maanantai 29. huhtikuuta 2013

Gluteenittomat munkit





2,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
0,5 rkl kardemummaa
n. 7 dl gluteenittomia (vaaleita) jauhoja
100 g sulatettua margariinia  tai voita

Paistamiseen: öljyä (itse käytän rypsi- tai auringonkukkaöljyä)

* Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (n.+42 C)
* Sekoita maidon joukkoon pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva
* Lisää sokeri, suola ja kardemumma, sekoita
* Lisää jauhoja vähitellen, sekoita esim. puuhaarukalla
* Sekoita kananmuna joukkoon
* Lisää sulatettu rasva
* Lisää jauhoja, mutta älä tee taikinasta liian kiinteää.

* Anna kohota lämpimässä paikassa n. 20 min liinan alla peitettynä

* Ota kahden ruokalusikan avulla pellille taikinaa
* Muotoile palaset pyöreiksi pulliksi
* Anna kohota vielä n. 15 minuuttia liinan alla

* Kuumenna öljy. Laita pieni pala taikinaa öljyyn. Kun taikina alkaa ruskistua, siinä voi alkaa paistaa munkkeja.
* Voit paistaa munkit joko pyöreinä pullina tai tehdä niistä rinkeleitä. Jos teet rinkeleitä, käsittele taikinaa varovasti, koska se hajoaa helposti.

*Kääntele munkkeja paistamisen aikana rasvassa. Pienennä lämpöä tarvittaessa, ettei rasva kuumene liikaa.

* Sokeroi lämpimät munkit.

* Huom! Muista varoa kuumaa paistorasvaa! Pidä aina kattilaan sopiva, tiivis kansi, käden ulottuvilla, jos rasva leimahtaa palamaan.