perjantai 29. toukokuuta 2015

Gluteeniton kauramuru-raparperipiirakka





* Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
* HUOM! Tämä ohje sisältää kauraa!

Taikina

75 voita tai margariinia huoneen lämpöisenä
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
n. 4 dl raparperin paloja
2 rkl sokeria

* Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
* Lisää muna, sekoita hyvin.
* Lisää jauho/leivinjauhoseos taikinaan, ja sekoita.

*Levitä taikina piirakkavuokaan. Laita raparperipalat taikinan päälle. Ripottele sokeria pinnalle.
*Paista n. 10-15 minuuttia, ja valmista sillä välin kuorrutteen muruseos.

Kuorrutus
50 g voita tai margariinia sulatettuna
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl vettä

* Sulata rasva, ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita hyvin.
* Ota piirakka uunista, ja levitä muruseos pinnalle.
* Paista vielä n. 20 minuuttia.

*Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

lauantai 9. toukokuuta 2015

Gluteeniton lohi-pinaattipiirakka






Taikina

200 g voita tai margariinia
4 dl gluteenittomia jauhoja
(laitoin itse 1 dl tummaa jauhoseosta ja 3 dl vaaleita jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
2,5 dl perunamuusia
1/2 tl suolaa

* Sekoita leivinjauhe pieneen määrään jauhoja.
* Nypi rasva ja jauhot sekaisin.
* Lisää kananmuna ja suola.
* Lisää perunamuusi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte

250 g kypsennettyä lohta
1 prk (2,5 dl) ruokakermaa
1 pss (150 g) pinaattia
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa
sitruunapippuria
1-2 dl juustoraastetta

* Pilko lohi paloiksi.
* Sulata pinaatti.
* Sekoita kerma, kananmunat, pinaatti, suola, juustoraaste ja sitruunapippuri.

* Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle.
* Laita lohipalat taikinan päälle.
* Kaada kermaseos pinnalle.

*Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.
*Anna piirakan jäähtyä jonkin aikaa ennen leikkaamista.

torstai 7. toukokuuta 2015

Mandazit - pikaiset munkit

 
 
Mandazit ovat  "Itä-Afrikan donitseja," vastaavat aika lailla meidän pikamunkkeja, mutta niitä ei sokeroida paistamisen jälkeen.
 
 
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
3/4 dl  maitoa
1/2 tl kardemummaa
3-4 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita/margariinia
2 tl leivinjauhetta
 
Paistamiseen: 1 l öljyä (esim. rypsiöljyä)

* Sekoita kuivat aineet keskenään
* Sekoita kananmua ja sulatettu voi yhteen, ja kaada kuiva-aineiden joukkoon, sekoita.
* Lisää maito ja sekoita.
* Älä sekoita liikaa, jottei taikinasta tule sitkeää.
* Mikäli taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja. Taikinaa täytyy pystyä kaulitsemaan.

* Kaulitse taikina n. 1 cm:n paksuiseksi, ja leikkaa taikinasta kolmioiksi.

*Paista öljyssä kauniin ruskeiksi.
* Nosta jäähtymään esim. suodatinpussin päälle lautaselle.